Matematiikan ja systeemianalyysin laitos

Ajankohtaista

Tohtorikoulutettava (sovellettu algebrallinen geometria)

16. marraskuuta 2018

Katso tarkemmat tiedot englanninkielisessä ilmoituksessa.

Hakumateriaalin tulee olla englanniksi.

Hakemusten tarkastelu alkaa 1.1.2019 ja jatkuu kunnes tehtävä on täytetty.

Lisätietoja tehtävästä antaa professori Kaie Kubjas, etunimi.sukunimi@aalto.fi.


Haku auki Kristallikukkia peilisalissa –kurssille

15. marraskuuta 2018
Kristallikukkia peilisaleissa –kurssi - MS-E1000 Crystal Flowers in Halls of Mirrors: Mathematics meets Art and Architecture - on avoin kaikille kandiopiskelijoista tohtorikoulutettaviin, matematiikan ja tekniikan aloista taiteisiin ja kemiasta liiketoimintaan. Kurssille otetaan korkeintaan 50 opiskelijaa motivaatiokirjeiden perusteella, ja haku on auki 15.12. saakka. Kurssi on 10 opintopisteen suuruinen, ja se järjestetään joka toinen vuosi.

Kurssin toteutusta on suunniteltu yhdessä EMMAn, Espoon modernin taiteen museon, intendentti Reetta Kalajon ja Espoon kulttuurikeskuksen kulttuurituottaja Sanna Katajavuoren kanssa. Kurssilla on useita vierailevia luennoitsijoita. Esimerkiksi EMMAn asiantuntijat ja sopimustaiteilijat tuovat esiin taiteellisia ja teknisiä näkökulmia näyttelyn suunnitteluun ja toteuttamiseen liittyen. Paul Jackson Tel Avivista tulee pitämään opiskelijoille työpajan ja samalla yleisöluennon taittelun taiteesta ja tieteestä (The Art and Science of Folding). Arkkitehtuurin näkökulmaa kurssille tuovat professori Toni Kotnik ja näyttelyn tuottamisesta vastaava Pablo Riquelme taustajoukkoineen.

”Kurssi keskittyy näyttelyn tekemiseen, joka toteutetaan Espoon kulttuurikeskuksessa. Kurssille osallistuminen vaatii enemmän sitoutumista kuin pelkästään teoreettinen kurssikokonaisuus, koska se tehdään ryhmätyönä”, sanoo kurssista vastaava vanhempi yliopistonlehtori Kirsi Peltonen.

Kurssille voi hyvin osallistua myös lyhyen matematiikan taustalla. Jokaiseen ryhmään tulee mahdollisimman eri tavoin lahjakkaita opiskelijoita. Kurssi onkin ainutlaatuinen mahdollisuus nähdä muiden alojen ihmisten todellisuutta ja päästä tekemään käsillä.

Lisätietoa kurssin aiemmista toteutuksista ja Math & Arts kokonaisuudesta.

llmoittautuminen Oodissa.

Motivaatiokirjeet liitetään kurssin MyCourses-sivulle.


SCI Awards 2018 – Ehdota palkinnonsaajia 16.11. mennessä

25. lokakuuta 2018

 

Perustieteiden korkeakoulun SCI Awards -tunnustuksilla juhlistetaan jälleen henkilökuntamme ja opiskelijoidemme hienoja saavutuksia. Vuodesta 2018 lähtien esityslomake on auki jatkuvasti, joten voit ehdottaa palkinnonsaajia milloin tahansa vuoden mittaan.
Ehdotukset arvioidaan kerran vuodessa marraskuussa. SCI Awards 2018 –ehdotuksia kerätään 16.11.2018 asti.
Sen jälkeen tulevat ehdotukset otetaan huomioon vuoden 2019 palkintojenjaossa. Palkittavia voi ehdottaa kaikkiin kategorioihin, vain yhteen tai mitä vain siltä väliltä.

Jokaisesta ehdotuksesta täytetään oma sähköinen lomakkeensa.

Lue lisää täältä.

 


Shaking up Tech avasi lukiolaisille tekniikan alan rajattomia mahdollisuuksia

24. lokakuuta 2018

200 lukiolaista naista osallistui Shaking up Tech -tapahtumaan Aalto-yliopistossa Kansainvälisenä tyttöjen päivänä 11. lokakuuta. Aamupäivän puheenvuorot maalasivat kuvaa todella monipuolisista ja innostavista tekniikan alan opiskelu- ja uravaihtoehdoista – raikuvien suosionosoitusten saattelemina.

Ohjelmoija ja kirjailija Linda Liukas rohkaisi puheenvuorossaan lukiolaisia heijastamaan omaa sisäistä maailmaa ja omia vahvuuksia maailman muuttamiseksi – ja siten löytää oman ainutlaatuisen paikkansa teknologian maailmassa.

Päivän muita innostavia puhujia olivat Annu Nieminen The Upright Projectista, Hanna Nikkilä Microsoftilta, energiatekniikan ja -talouden professori Sanna Syri ja tilastotieteen professori Pauliina Ilmonen ja CodeBus Africa -projektin vetäjä Irena Bakić Aalto-yliopistosta.

Siinä missä Annu Nieminen kertoi puheenvuorossaan pyrkivänsä arvioimaan yritysten kokonaisvaikutusta maailmaan tekoälyn avulla, Pauliina Ilmonen kuvaili rakkauttaan matemaattisiin lauseisiin ja kaavoihin sekä sitä, miten helppoa tilastotiedolla on kertoa vaihtoehtoisia totuuksia.

Iltapäivän työpajoissa osa lukiolaisista pääsi yhdistämään matematiikkaa ja taidetta, jotkut koodaamaan elämänsä ensimmäistä kertaa ja toiset valmistamaan uudenlaista selluloosapohjaista tekstiilikuitua kierrätysmateriaaleista.

shaking_up_tech_sykemittari_700_400.jpg

Sykemittarityöpaja. Kuva: Mikko Raskinen.

"Maailma menisi paljon parempaan suuntaan, jos kaikki olisivat yhtä sallivia, uteliaita ja innostuneita kuin työpajaan osallistuneet tytöt. Tuntui, että opin heiltä enemmän kuin itse osasin opettaa", sanoo Linda Liukas.

Illan messuosuuden aikana lukiolaiset pääsivät Aallon opintovaihtoehtojen ja opiskelijaelämän lisäksi tutustumaan tapahtuman yhteistyöyrityksiin sekä Valo Motionin digitaaliseen kiipeilyseinään, joka on levinnyt kymmeniin maihin ympäri maailmaa.

Lisätietoa:

https://shakinguptech.com
https://www.instagram.com/shakinguptech/


Matematiikan lehtori

23. lokakuuta 2018
Etsimme matematiikan lehtoria. Tehtävä on työsopimussuhteinen ja sijoittuu Aalto-yliopiston lehtorien urajärjestelmään. Tehtävä tullaan täyttämään Aalto-yliopiston lehtorien urajärjestelmän mukaisesti määräaikaisena tai vakituisena joko yliopisto-opettajan, yliopistonlehtorin tai vanhemman yliopistonlehtorin tasolle.

Tutustu laajempaan tehtävänkuvaukseen täällä ja jätä hakemus viimeistään 30.11.2018.

Tilastotieteen lehtori

23. lokakuuta 2018
Laitoksella on avoinna tilastotieteen lehtorin tehtävä.

Tehtävä on työsopimussuhteinen ja sijoittuu Aalto-yliopiston lehtorien urajärjestelmään. Tehtävä tullaan täyttämään Aalto-yliopiston lehtorien urajärjestelmän mukaisesti määräaikaisena tai vakituisena joko yliopisto-opettajan, yliopistonlehtorin tai vanhemman yliopistonlehtorin tasolle.

Tutustu laajempaan tehtävänkuvaukseen ja hakuohjeisiin täällä ja hae viimeistään 30.11.2018.


Chris Brzuska on sitoutunut lisäämään ymmärrystä

20. syyskuuta 2018

Millaista tutkimusta teet?

Aloitin huhtikuussa 2018 apulaisprofessorina matematiikan ja systeemianalyysin laitoksella sekä tietotekniikan laitoksella. Tutkin kryptografiaa ja sen yhteyksiä tietoturvaan, todentamiseen, kompleksisuusteoriaan, algoritmeihin ja diskreettiin matematiikkaan.

Olen ollut jo neljä vuotta mukana laajassa yhteistyössä, jossa analysoidaan ja standardoidaan TLS-protokollan uutta versiota. Se on internetin yleisin tiedonvälityksen suojaamiseen käytetty salausprotokolla, ja esimerkiksi verkkopankit käyttävät sitä.

Epävirallisessa ryhmässämme on asiantuntijoita sekä yritys- että yliopistomaailmasta. Tietoliikenteen suojausprotokollan suunnitteleminen on valtava haaste, ja olemme nyt projektin loppuvaiheessa. Yksi haasteista on yhteensopivuus aikaisempien versioiden kanssa: meidän on varmistettava, että uusi protokolla sopii yhteen vanhojen versioiden kanssa, mutta ei toisaalta ole turvallisuuden suhteen yhtä puutteellinen.

Miten sinusta tuli tutkija?

Lukion jälkeen ajattelin, että minusta voisi tulla erittäin menestyvä pankkiiri. Vaikka pankkialalla olikin hauskaa, se ei kuitenkaan edistänyt henkilökohtaista kasvuani ja kehittymistäni. Vain kuuden kuukauden kuluttua päätin, että haluan tulla matemaatikoksi. Olin tuolloin 19-vuotias.

Opiskelin matematiikkaa Saksassa ja Etelä-Ranskassa. Maisteriopintojeni aikana päädyin tietotekniikkakurssille, jolla kehitettiin turvallista salaustekniikkaa mielivaltaisia ja haitallisia algoritmeja vastaan. Se oli todella kiinnostavaa.

Darmstadtin teknillisen yliopiston tietotekniikan laitoksen professori Marc Fischlin ehdotti, että tekisin tohtorintutkinnon samalta tutkimusalalta. Pian sen jälkeen päädyin Princetonin Institute for Advanced Study -tutkimuslaitokseen kuudeksi kuukaudeksi ja sen jälkeen Tel Avivin yliopistoon, sekä Cambridgessa toimivaan Microsoftin tutkimusyksikköön.

Ennen muuttoani Suomeen ja Aalto-yliopistoon toimin apulaisprofessorina Hampurin teknillisen yliopiston tietoturva-analysoinnin laitoksella, missä tein läheistä yhteistyötä NXP Semiconductors-yrityksen kanssa kahden ja puolen vuoden ajan.

Mitkä ovat urasi kohokohtia?

Sanoisin pikemmin, että jokainen päivä on ainutlaatuinen. Olen kiitollinen siitä, että saan työskennellä lahjakkaiden ihmisten kanssa tavalla, josta on hyötyä sekä heille että itselleni.

Mikä on tutkijan tärkein ominaisuus?

Mielestäni hyvä tutkija tavoittelee totuutta ja on sitoutunut ymmärryksen lisäämiseen.

Tutkimuksen avulla voin kasvattaa ymmärrystäni paitsi kryptografiasta, myös monista muista aiheista. Opettajana minulla on mahdollisuus auttaa opiskelijoita laajentamaan heidän kykyään ymmärtää, olipa aihe mikä tahansa. Se on erittäin palkitsevaa.

Mitä odotat tulevaisuudelta?

Viihdyin täällä heti, kun tulin muutamaksi päiväksi Suomeen professorihaastatteluihin. Minulla oli voimakas tunne, että Aalto on hyvä tutkimus- ja opetusympäristö, sekä sopiva ympäristö minulle henkilökohtaisesti.

Olen aloittanut yhteistyön kollegojeni kanssa diskreetin matematiikan, algoritmien ja tietoturvan aloilla, ja olen jo opettanut ensimmäisellä kurssillani. Olen vakuuttunut, että viihdyn täällä jatkossakin.


Ahti Salosta vuoden 2018 Espoo Ambassador

29. elokuuta 2018

Professori Ahti Salo on kansainvälisesti tunnettu ja arvostettu operaatiotutkimuksen asiantuntija sekä aktiivinen toimija alansa kotimaisissa ja kansainvälisissä järjestöissä.

Ahti Salo johtaa matematiikan ja systeemianalyysin laitoksella systeemianalyysin laboratorion tutkimusryhmää. Hän on kehittänyt menetelmiä riskienhallinnan, tehokkuusanalyysin ja päätöksenteon tueksi sekä vetänyt lukuisia hankkeita yhdessä yritysten ja julkisorganisaatioiden kanssa.

Tällä hetkellä Salo johtaa Suomen Akatemian strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittamaa kuusivuotista Platform Value Now (PVN) -hanketta, joka tarkastelee alustataloutta eri näkökulmista. Hän toimii Tutkijoiden ja kansanedustajien seuran (Tutkas) hallituksessa ja valtioneuvoston kanslian nimittämässä ennakointiluotsissa.

”On ollut kiehtovaa nähdä, miten matemaattiset mallit auttavat esimerkiksi hahmottamaan ripeästi kehittyvän alustatalouden kehitysnäkymiä ja hallitsemaan kyberturvallisuusriskejä”, Ahti Salo sanoo.
Tieteellisten luottamustoimien ohella Salo on ollut mukana järjestämässä useita kansainvälisiä konferensseja Suomessa ja ulkomailla. Vuonna 2017 hän oli pääjärjestäjänä kahdessa Aalto-yliopiston Otaniemen kampuksella pidetyssä kansainvälisessä konferenssissa.

”Arvostan nimitystä valtavasti tunnustuksena siitä isosta työstä, jota olen saanut tehdä yhdessä kansainvälisten kollegoiden ja erinomaisten taustajoukkojen kanssa järjestäessäni ajankohtaisiin ilmiöihin pureutuvia konferensseja.”

Suomen Operaatiotutkimusseura on harkitsemassa eurooppalaisen operaatiotutkimuksen pääkonferenssin hakemista Espooseen vuonna 2022. Toteutuessaan se toisi Suomeen noin 3000 osallistujaa.

”Metron valmistumisen ja kampuksen kehittymisen myötä Otaniemi on nyt kaikin puolin houkutteleva paikka isoillekin konferensseille”, Salo arvioi.

Lisätietoa Ahti Salosta: http://sal.aalto.fi/ahti


Espoo Ambassador -ohjelman tavoitteena on kasvattaa Espoossa järjestettävien kansainvälisten konferenssien määrää. Ohjelma pyrkii rohkaisemaan tieteentekijöitä kutsumaan ja isännöimään oman alansa konferensseja.


Aallon opiskelijoille mitaleita kansainvälisessä matematiikkakilpailussa

16. elokuuta 2018

Aalto-yliopiston joukkue osallistui 22.-28.7. Bulgarian Blagoevgradissa järjestettyyn yliopisto-opiskelijoiden matematiikkakilpailuun IMC 2018 (International Mathematics Competition for University Students).

Joukkueen menestys oli erinomainen: Alvar Kallio, Iiro Kumpulainen ja Timo Takala saivat kilpailusta pronssimitalit. Tulos parani viime vuodesta, jolloin Osama Abuzaid sai ainoana mitalistina niin ikään pronssia.

Koululaisten Matematiikkaolympialaisten tapaan kaikkia mitaleita jaettiin useille kilpailijoille ja tällä kertaa pronssiin riitti se, että 351 osallistujasta noin 100 jäi taakse. Kilpailun parhaat opiskelijat tulivat tänä vuonna Pietarin ja Göttingenin yliopistoista.

Kilpailumatkan rahoitti Suomalaisen Tiedeakatemian Matematiikan rahasto. Lisätietoja joukkueen johtajana toimineelta Pekka Alestalolta ja kilpailun verkkosivulta, josta löytyvät tuloslistat ja kilpailutehtävät ratkaisuineen kaikilta vuosilta.


Tutkimusapulainen Aalto Online Learning -projektiin

7. elokuuta 2018

A!OLE eli Aalto Online Learning -projektissa on tarkoitus kehittää uraauurtavia verkko-oppimisen ja sulautuvan oppimisen kokemuksia, ja näin parantaa oppimistuloksia.

Haemme Aalto-yliopiston matematiikan ja systeemianalyysin laitokselle

tutkimusapulaista

opetuksen kehittämiseen liittyen A!OLE -projektiin. Tehtäviin kuuluu mm. automaattisesti tarkistettavien verkkotehtävien kehittämistä matematiikan peruskurssien tarpeisiin. Tehtävät alkavat syyskuussa 2018 ja päättyvät 31.12.2019.

Tehtävään valittavalta edellytämme matematiikan syventäviä opintoja sekä kokemusta Latexista ja web-sivujen laadinnasta sekä jonkin verran ohjelmointitaustaa (ei välttämätön). Eduksi luetaan pedagogista ja/tai tietoteknistä taustaa. Tehtävissä tarvitaan erinomaista suomen kielen taitoa. Muiden kielten, erityisesti englannin tai saksan kielen taito katsotaan eduksi.

Palkka on koulutuksesta ja kokemuksesta riippuen 1934-2127 eur/kk. Projektin puitteissa on mahdollista tehdä opinnäyte (lähinnä gradu tai diplomityö).

Pyydämme hakemukset sähköisesti tämän linkin kautta viimeistään maanantaina 17.9.2018. Liitä hakemukseesi seuraavat liitteet (pdf-muodossa):
• avoin hakemuskirje
• cv
• opintosuoritusote (ei tarvitse olla virallisesti oikeaksi todistettu)

Lisätietoja antaa vanhempi yliopistonlehtori Antti Rasila, antti.rasila@aalto.fi. Rekrytointiprosessiin liittyviin kysymyksiin vastaa HR-koordinaattori Johanna Glader, puh. 050 411 7666, johanna.glader@aalto.fi.

 


Maisterityöntekijä ideoimaan pakkausratkaisuja

27. kesäkuuta 2018

Aalto-yliopisto ja VTT ovat perustamassa biotalouden CERES-osaamiskeskittymän, joka kehittää uusia materiaaleja kestävän tulevaisuuden turvaamiseksi. Osaamiskeskittymässä kehitetään materiaaleja pakkauksiin, tekstiileihin ja suodattimiin sekä hyödynnettäväksi puolijohteissa, komposiiteissa ja energian varastoinnissa. Kasvipohjainen biomassa on tulevaisuuden muovi ja vielä paljon enemmän.

Projektiin haetaan nyt

Maisteri-/diplomityöntekijää

Etsimme maisteriopintojen loppuvaiheessa olevaa diplomi-/lopputyöntekijää kokoaikaiseen, 9 kuukauden työsuhteeseen ylläolevaan projektiin syksystä 2018 alkaen. Työssä on tarkoitus ideoida paperi-/kartonkipohjaisia teolliseen tuotantoon soveltuvia, taitteluun perustuvia pakkausratkaisuja korvaamaan muovia. Voit hakea tehtävää, olipa taustasi sitten insinööritieteissä tai muotoilussa, kaikki hakemukset otetaan huomioon. Aiempi paperi-/kartonkimateriaalien tuntemus katsotaan eduksi, taittelun matemaattisen taustan tuntemusta ei edellytetä. Projektia koordinoi Perustieteiden korkeakoulun matematiikan ja systeemianalyysin laitos.

Lähetä hakemus sähköisesti tämän linkin kautta viimeistään perjantaina 31.8.2018. Liitä hakemukseesi seuraavat liitteet (pdf-muodossa):

-        avoin hakemus

-        CV

-        opintorekisteriote (ei tarvitse olla virallinen)

Lisätiedot: Kirsi Peltonen (kirsi.peltonen@aalto.fi).


Väitös matematiikan alalta, DI Mikael Laaksonen, 10.8.2018

18. kesäkuuta 2018

Diplomi-insinööri Mikael Laaksonen väittelee perjantaina 10.8.2018 klo 12 Aalto-yliopiston perustieteiden korkeakoulussa, salissa M1, Otakaari 1, Espoo. Väitöskirjassa "On Numerical Solution of Multiparametric Eigenvalue Problems" tutkittiin menetelmiä rakenteiden mekaniikassa esiintyvien värähtelytehtävien ratkaisemiseksi tapauksessa, jossa materiaalikertoimet tai laskennallinen alue ovat satunnaisia.

 

Väitöstilaisuuden vastaväittäjänä toimii Prof. Dr. Daniel Kressner, École polytechnique fédérale de Lausanne. Kustoksena toimii professori Nuutti Hyvönen matematiikan ja systeemianalyysin laitokselta. Väitöstiedote Perustieteiden korkeakoulun verkkosivuilla: http://sci.aalto.fi/fi/current/events/2018-06-07-004/.


Väitös mekaniikan alalta, DI Tom Gustafsson 20.6.2018

25. toukokuuta 2018

Diplomi-insinööri Tom Gustafsson väittelee keskiviikkona 20.6.2018 klo 12 Aalto-yliopiston perustieteiden korkeakoulussa, salissa M1, Otakaari 1, Espoo. Väitöskirjassa "Finite Element Methods for Contact Problems" tutkittiin variaatioepäyhtälöiden diskretointia sekaelementtimenetelmällä. Tarkastelun kohteena olivat erityisesti stabiloidut elementtimenetelmät ja niihin läheisesti liittyvät Nitschen menetelmät.

 

Väitöstilaisuuden vastaväittäjänä toimii professori Peter Hansbo, Jönköping University. Kustoksena toimii professori Rolf Stenberg matematiikan ja systeemianalyysin laitokselta. Väitöstiedote Perustieteiden korkeakoulun verkkosivuilla: http://sci.aalto.fi/fi/current/events/2018-05-08-007/.


Väitös matematiikan alalta, DI Pekka Lehtelä, 18.5.2018

16. toukokuuta 2018

Diplomi-insinööri Pekka Lehtelä väittelee perjantaina 18.5.2018 klo 12 Aalto-yliopiston perustieteiden korkeakoulussa. Väitöskirjassa "Generalized solutions to the porous medium equation" tutkittiin huokoisen aineen yhtälön yleistettyjen ratkaisuiden määritelmiä ja niiden välisiä yhteyksiä.

 

Väitöstilaisuuden vastaväittäjänä toimii professori Matteo Bonforte, Universidad Autónoma de Madrid. Kustoksena toimii professori Juha Kinnunen matematiikan ja systeemianalyysin laitokselta. Väitöstiedote Perustieteiden korkeakoulun verkkosivuilla: http://sci.aalto.fi/fi/current/events/2018-04-05-002/.


Sivusta vastaa: webmaster-math [at] list [dot] aalto [dot] fi