Oppimateriaali

Laskuharjoituksissa ja kokeissa tarvitset kaavakokoelman. Niitä saa Editalta. Oikeat opukset ovat: joko käytettynä Ilkka Mellin: "Sovellettu todennäköisyyslaskenta: Kaavat" sekä vastaava taulukkonide tai tänä syksynä kaavakokoelmasta ilmestyvä uusi painos. Kokoelman ensimmäinen osa on saatavilla alkusyksystä, mutta toinen osa ilmestyy vasta myöhemmin syksyn aikana. Uuden kaavakokoelman osat ovat Ilkka Mellin: "Todennäköisyyslaskenta: Kaavat", "Tilastolliset taulukot, Statistical tables" ja "Tilastotiede: Kaavat".

Vanhoja sinikantisia (kannessa kaksiulotteinen normaalijakauma) Mellinin kaavakokoelmia ei saa enää käyttää kurssin kokeissa.

Huomaa: Syksyn 2006 kaavakokoelmassa on joitakin puutteellisesti tulostuneita merkkejä. Ainakin tilde eli "noudattaa jakaumaa" (~) ja reaalilukujen joukko (hieno R) ovat tulostuneet pelkkinä laatikoina.

Oppikirja

Ilkka Mellinin oppikirja löytyy alta useampaan tiedostoon jaettuna. Kirjan alkuosa on nyt päivitetty ja loppuosaan tulee päivitys myöhemmin kevän aikana.

Lukuohjeet eri kursseja varten:

Todennäköisyyslaskenta (sekä opetusmoniste että kaavakokoelma):

Mat-1.2600 Sovellettu todennäköisyyslaskenta A:     1-12, 16-19
Mat-1.2620 Sovellettu todennäköisyyslaskenta B:     1-12

Tilastolliset menetelmät (sekä opetusmoniste että kaavakokoelma):

Mat-1.2600 Sovellettu todennäköisyyslaskenta A:     1-9, 12-15
Mat-1.2620 Sovellettu todennäköisyyslaskenta B:     1-9, 12-15
Mat-2.2103 Koesuunnittelu ja tilastolliset mallit:  8-22
Mat-2.2104 Tilastollisen analyysin perusteet:       1-22
Mat-2.128  Ennustaminen ja aikasarja-analyysi:     13-19

Paperikopion kirjasta saa helpoimmin pyytämällä Editaa (ostarilla) tulostamaan sellaisen.

Oheislukemistoa

Pertti Laininen: Todennäköisyys ja sen tilastollinen soveltaminen, Otatieto 1998, numero 586.

Muutama opiskelija on toivonut englanninkielistä vaihtoehtoa Lainisen kirjalle. Useat kirjat käsittelevät kuitenkin todennäköisyyslaskentaa liian suppeasti painottuen enemmän tilastotieteen puolelle tai sitten kirjat käsittelevät pelkkää todennäköisyyslaskentaa. Tässä on kuitenkin muutama kirja, jotka kattavat todennäköisyyslaskennan hyvin:

Tilastotieteen perusoppikirjoja löytyy lukuisia. Tässä on muutama teos, jotka käsittelevät tilastotiedettä vähintään kurssilla vaadittavalla laajuudella:

Luentokalvot

Luentokalvot julkaistaan luentosivulla.

Muuta

4. laskuharjoitusviikon avuksi diskreetit_jakaumat.pdf.