Tervetuloa NUMSYM-kurssille (2005) !
Opettajat Heikki Apiola(luennot) Mika Juntunen(harjoitukset) [Yhteystiedot viitteessä "yhteystiedot".]

to 12.5.05 Loppuprojektien tekoaikaa jatketaan toukokuun loppuun saakka erinäisten tenttien yms. johdosta. Hyvää projektimieltä ja intoa. Kysellä saa, mutta jos tulette tapaamaan, sopikaa etukäteen, että varmasti ollaan paikalla.

to 21.4. Sovittiin tänään paikalla olleiden kanssa, että ensi viikolla varaudumme Mikan kanssa olemaan luokassa normaalisti ti ja to. Jos ketään ei ilmaannu 9:ään mennessä, niin meidät löytää huoneistamme (mailillakin voi pyytää tulemaan paikalle).
Yleisesti ottaen kannattaa lähettää kysymyksiä ja kommentteja maililla, ja voidaan myös sopia yksilöllisesti tapaamisia muinakin aikoina.

ke 13.4. Loppukevään ohjelma
Viimeiset harjoitukset ovat no 7, niiden 2 viimeistä tehtävää käydään läpi ti 19.4. "Virallisesti" viikko 18-22.4. on viimeinen opetusviikko, mutta myös seuraavalla viikolla olemme ti/to paikalla projektitöiden ohjausasioissa.
Huomiseksi tai ensi tiistaiksi olisi hyvä saada mahdollisimman monelta jonkinlainen alustava "työnimi" aiheelle. Tiistaina voisimme harjoituksen jälkeen käyttää aikaa projekteihin liittyvään avustavaan materiaaliin, ideointiin ja Maple/Matlab-apuvälineiden suunnittelun ja ehdottamiseen ym.
Toki aiheen täsmentyminen voi tapahtua myöhmminkin, etuna aikaiseen aloittamiseen on tunnetusti mahd. aikaisempi perille pääsy.

ti 12.4.

  • Harjoitus 7: Sovittiin, että 3 ekaa torstaiksi (kts. korjattu muoto teht. 1, po. sin(Theta)).
  • Tehtävässä 1 (kuten yleensäkin autonomisissa 2 x 2-systeemeissä) on hyödyllistä ja havainnollistavaa piirtää suuntakenttä. Hae täältä pplane6.m tai pplane7.m, aseta Matlab-polun varteen ja anna Matlab-komento pplane7 (esim.) Saat tosi kätevän GUI:n, jossa voit hiirellä asettaa trajektoreita suuntakenttään. Samaan kuvaan voit piirtää omia, ode45:llä laskemiasi trajektoreita. Hae vain figure:lla (figure(1), figure(2), ...) Matlabin aktiivinen piirtoikkuna (äläkä viitsi suotta piirtää menuikkunaan).

    Tämä ei ole "pakollista", mutta se on havainnollistavaa ja viihdyttävää. Nämä funktiot ovat myös /p/edu/mat-1.192 :ssa.

to 31.3. Tarkennettiin edellistä: Pidetään sittenkin ti 5.4. tavallinen luento/neuvontaharj-sessio ja käydään harj. 6 läpi vasta to 7.4.

ke 23.3. Eilisellä luennolla sovittiin, että harjoitukset 6 käydään läpi ti 5.4. Torstain 31.3. ohjelmaan kaavailen luento-opetusta n. tunnin verran, loppuaika voidaan käyttä ohjattuun harjoitteluun, ohessa myös projekteista keskusteluun.

Aiempien harjoitusten puuttuvia ratkaisuja pyrin sijoittamaan paikalleen ensi tilassa. Eniten tarvetta harj6:ssa on ehkä tälle CrNich- funktiolle.

Harkittavaksi tulee, että huhtikuussa luennon ja harjoituksen paikka vaihdetaan, jos tuntuu sopivan.

Hyvää pääsiäistä!

to 10.3. Kts. harj5ohjeita . Viimeksi päivitetty to iltana. Erit. ns05.mpl-funktio siniSkertoimet ja sen kanssa Matlabissa synkkaava Msinsarja.m

pe 4.3. Ajattelin, että pidetään ensi to 10.3. neuvontaharjoitus. Pyritään nyt ottamaan hallintaan tähän mennessä kehitellyt koodit, joita voidaan parannella ja tehdä tutuiksi ja parantaa niiden luotettavuutta. Harjoitellaan mm. Maple-Matlab-yhteiskäyttöä.

Lisänä ovat Cooper-kirjan koodit, kts. vaikka kohdasta "linkkejä" (myös "Kirjallisuus ..", "Luennot"-osista löytyy sama. Tällä hetkellä ajankohtaisia ovat luvun CH4 koodit heat3.m, heat4.m., heat5.m
Niihin voitte jo tutustua, jos aikaa ja intoa sattuu olemaan. Eräs tehtävä on muuttaa käyttöliittymä kyselevästä normaaliin parametrivälitystapaan. Samalla noita voi muutenkin tehdä yleisluonteisemmiksi. (Osaammehan jo muutakin kuin 4 aikasiivua "snap1,...,snap4,...) Ehkä tämä on nyt sopiva tapa tutustua samalla menetelmien implementointiin.

Se yksi max-periaatteeseen liittyvä tehtävä muutetaan niin, että riittää tehdä yksi vapaasti valittava kohta. (Edellisessä oli tosiaan turhan monta samantapaista, toki sisälsivät joitakin erilaisia varoittavia opetuskohtia, mutta myönnetään ... )

ke 16.2.

  • Harjoitus 3-4: Uusin versio (3) paikallaan (tiedosto harj3.ps/pdf). Ohjeita lisätty eilisestä.
  • Ylimääräinen neuvontaharjoitus to 24.2. (Ti 22.2. ei ole luentoa, sali on toki meidän oppilaiden käytössä omaehtoista harjoittelua varten.)
ke 2.2. Edelliseen liittyen kirjoitin muutaman sivun prujun Maple- ja Matlab-ohjelmoinnista. Kts. kohtaa kirjallisuus, prujut,ohjelmistot. (Huomaa samalla tuo LA-pruju matriisien perusteista Maplella.) Otan huomisiin harjoituksiin jotain lisämateriaalia aiheesta.

ti 1.2. Ohjelmointi: proc. Sellaiset, joille ohjelmointi on jäänyt vieraaksi, tuntuu olevan hankalaa mieltää proc-juttuja. Sama asia tulee eteen Matlabin .m-funktiotiedostojen kohdalla.
Molemmissa on hyvä nähdä perussyntaksi ja joukko yksinkertaisia esimerkkejä. Olen yrittänyt valottaa asiaa [HAM]- kirjasssa luvussa "Ohjelmointi". Myös Tässä "Solmu"-kirjoituksessani olen esittänyt perusteita. Edellisiä on kirjastossa, TKK:n kirjakaupassa ja minulta niitä saa alennuksella (10 e/kpl), lainaksikin voin tarvittaessa antaa. Kts. myös alla olevaa kysymys-ja vastauspalstaa (FAQ).

ti 1.2. Harjoitus 2:n aikataulu: (Muutettu ti 1.2. sellaiseksi, kuin luennolla puhuttiin)

  • 3 ensimmäistä to 3.2. mennessä ja käydään ne videotykkityylillä läpi (kuten ekat). Loppuaika käytetään loppuosan tekemiseen ja mahdollisesti jo harjoitusten 3 alkuunpanemiseen.
  • Tehtävät 4 ja 5 tehdään normaalisti to 10.2. menessä (luovutaan siis erillisestä palauttamisajatuksesta).
(Oliskohan nuo viikonpäivät ja päivämäärätkin nyt konsistentteja (tau=0)?)

ke 26.1. Harjoitustehtävät 2 täydennetty valmiiksi.

20.1.05 Harj.1-tehtäväpaperin pari virhelyöntiä korjattu:
Teht. 1) fzero -> fsolve
Teht. 2) Pitää olla: display(pkuva,dpkuva);

18.1.05 Luentoaika vaihdettu, uusi aika on ti 8-10 Sovitaan kuitenkin, että aamuajat alkavat 8.30 ja opetustapahtumat pidetään ilman taukoa.

31.12.04 Olen (HA siis) matkalla 2-6.1.05. Tällä aikavälillä kannattaa kaikki mieleen juolahtavat kysymykset osoittaa Mikalle.

30.12.04 Kurssisivuston 1. versio on tänään nähnyt päivänvalon. Huomenna, vuoden viimeisenä päivänä tulee vielä tarkennuksia ja lisäyksiä.