Mat-1.3013 Tieteen filosofia I

Kurssi luennoidaan syksyllä 2007 I opetusjaksolla. Kurssin suoritusarvo on 2 opintopistettä.

Luennot

Kurssin luennoi erikoisopettaja FT Ilpo Halonen, ilpo.halonen@helsinki.fi

Luennot pidetään maanantaisin klo 16-18 ja torstaisin klo 16-18 salissa H (poikkeus: U358 ma vkot 42,47). Ensimmäinen luento on maanantaina 10.9.2007.

Luentoja on yhteensä 12 x 2 tuntia.

Harjoitukset

Kurssiin ei kuulu harjoituksia.

Oppimateriaali

Luentomateriaali toimitetaan kurssin kuluessa sähköpostitse opiskelijoille.

Vastaanottoajat

Maanantaisin klo 18-19, huone U337a.

Suorittaminen

Kurssin voi suorittaa yhdellä tentillä lauantaitentissä 27.10.2007 tai 12.1.2008. Kurssille ei tarvitse ilmoittautua. Tentteihin ilmoittaudutaan erikseen WebTopin kautta.

Kurssin sisältö

Yksi tieteen filosofisen tarkastelun perustehtävistä on luoda ja tutkia sellaisia käsitteitä ja ajatustapoja, jotka auttavat meitä ymmärtämään, mitä tiede on ja mitä se voisi olla. Näin ollen tieteen filosofinen tarkastelu on kaksisuuntaista: voidaan tarkastella jälkikäteen tieteessä tapahtuneita muutoksia tai pyrkiä asettamaan etukäteen tutkimukselle uusia tavoitteita.

Kurssi käsittelee pääasiassa matemaattisten ja fysikaalisten tieteiden perusteita, tavoitteita ja menetelmiä filosofisesta näkökulmasta. Historiallisesti edetään antiikin ajattelijoista tieteiden vallankumoukseen ja edelleen nykypäivän keskeisiin näkemyksiin asti. Systemaattisesti tarkastellaan tieteen ja tieteellisen ajattelun tunnuspiirteitä sekä eri aikojen käsityksiä tieteen tavoitteista, menetelmistä sekä tieteellisen tiedon luonteesta.

Osallistujilta ei vaadita mitään esitietoja.