[Up]

Mat-1.374 Matematiikan peruskurssi T4 (6 ov) , kevät -97

Luennot: Luennot ovat maanantaisin 10 - 12 sali L, keskiviikkoisin 10 - 12 sali D ja torstaisin 10 - 12 sali L. Ensimmäinen luento on 20. 1 ja viimeinen 17. 4.

Laskuharjoitukset: Laskuharjoituksia on (2x2h)/vko. Ne alkavat viikolla 5 ja päättyvät viikolla 17. Laskuharjoitusryhmiä on 5, joista tarkempaa tietoa löytyy lukujärjestyksestä.

Laskuharjoitusten (12/vko) tehtävät jaetaan harjoitusta edeltävällä viikolla (keskiviikkona...) kyyhkyslakkaan. Lasketut tehtävät merkitään salissa oleviin listoihin, joilta sitten valitaan henkilðt esittämään ratkaisut taululle tai piirtoheitinkalvolle. Laskuhar-joitusryhmä valitaan ilmoittautumisen yhteydessä. Jos myðhemmin ilmenee pakot-tavaa tarvetta ryhmän vaihtamiseen, voi ottaa yhteyttä kurssin assistenttiin. Ilmoittautuminen tapahtuu WWWTopilla. Kurssin tiedottaminen tapahtuu pääasiassa www-sivun http://www.math.hut.fi/teaching/t4 sekä uutisryhmän opinnot.mat.t4 avulla. Jos siis on jotain epäselvyyttä kannattaa siis ensin katsoa kurssin www-sivua tai kirjoittaa edellä mainittuun uutisryhmään ja vasta sitten ottaa yhteyttä assistenttiin / luennoijaan.

Viikoilla 8 ja 12 järjestetään tietokoneharjoitukset (Maari 184), jotka korvaavat kyseisten viikkojen loppuviikon harjoitukset. Harjoitukset tehdään Mathematicalla. Harjoitusajat ovat laskuharjoitusryhmittäin:

Tf1: to 12 - 14, Lm1: to 14 - 16, Mu1: pe 8 - 10, Tf2: pe 12 - 14, Tf3: pe 14 - 16

Tietokoneharjoituksista saa 6 laskuharjoituspistettä, jos a) tulee harjoituksiin ja b) jättää seuraavalla viikolla lyhyen (max 2 sivua, ei käsinkirjoitettu) selonteon, jossa kerrotaan, mitä tuli laskettua sekä vastataan tehtäväpaperissa oleviin kysymyksiin. Selonteko jätetään pääassistentille, joka tarkistaa, että se on riittävän järkevä, jotta pisteet voidaan antaa.

Osa tavallisista laskuharjoitustehtävistä, erityisesti numeerisiin menetelmiin liittyvät, edellyttää käytännðssä Mathematican, Matlabin tai ohjelmoitavan laskimen käyttðä. Nämä mainitaan erikseen tehtäväpaperissa.

Suorittaminen: Kurssin voi suorittaa kahdella välikokeella: 1. välikoe ma 10. 3. klo 16 -19 ja 2. välikoe ma 5. 5. klo 16 -19. Välikokeissa on viisi tehtävää, joista kustakin voi saada enintään 6 pistettä. Laskuharjoituspisteet jaetaan 14:llä, pyðristetään alaspäin ja lisätään välikokeiden yhteenlaskettuun pistemäärään. Lisäpisteet harjoituksista otetaan huomioon vain suoritettaessa kurssia välikokeilla keväällä -97.

Kurssin voi suorittaa myðs tentillä (ensimmäinen ke 21. 5. klo 9 - 13). Tentissä on 6 tehtävää. Kaikkiin tentteihin (ei välikokeisiin) on ilmoittauduttava etukäteen. Tenteissä laskuharjoituspisteitä ei enää huomioida.

Välikokeissa ja tenteissä saa käyttää tavallista funktiolaskinta. Erityisesti ohjelmoitavat ja tekstiä tallentavat laskimet eivät kelpaa.

Oppimateriaali: Kurssikirjana on:

E. C. Zachmanoglou, D. W. Thoe: Introduction to partial differential equations with applications, Dover, 1986.

Lisäksi prujuissa otetaan esille muutamia asioita, joita ei kurssikirjasta lðydy. Ne on siis syytä tilata.

Opettajat: Viikot 4 ja 12 - 16 luennoi Gennadi Vainikko (puh. 451 3050, vastaan-otto ma klo 15 huoneessa U 340) ja viikot 5 - 11 Jukka Tuomela (puh. 451 3038, vastaanotto to 12 - 12.30 huoneessa U 320). Käytännön asioita hoitaa kurssin pääassistentti Ville Havu (puh. 451 3017, vastaanotto pe klo 10 huoneessa U 313). Laskuharjoituksia pitävät myðs Heikki Laitinen, Markus Inkeroinen, Teemu Lukkari ja Mikael Kemppainen.

Kaikilla opettajilla on muotoa etunimi.sukunimi@hut.fi oleva sähköpostiosoite.

Alustava kurssisuunnitelma

Kurssin alkuosassa (viikot 4 - 11) puhutaan osittaisdifferentiaaliyhtälöistä ja loppuosassa (viikot 12 - 16) integraaliyhtälöistä. Viikottain laitetaan sitten otaxiin, mitä kyseisellä viikolla on tarkemmin käsitelty.

Osittaisdifferentiaaliyhtälöosuus

Esitellään perusyhtälöt: Laplace/Poisson, lämpö ja aalto, sekä näihin liittyvä fysikaalinen tausta. Perusyhtälðitten kvalitatiivisia ominaisuuksia, sekä niitten ratkaiseminen muuttujien ero- tuksen avulla. Numeerinen ratkaisu differenssimenetelmällä, sekä johdatus elementtimenetel- mään. Numeerisen ratkaisun ominaisuuksia. Edetään järjestyksessä Laplace/Poisson, aalto ja lämpö. Matkan varrella otetaan esille myðs muutamia perusasioita vektori- ja normiavaruuksista.

Integraaliyhtälöosuus

Yksi- ja kaksikerrospotentiaalit ja niitten yhteys Dirichlet'n ongelmaan. Fredholmin integraaliyhtälöt, näitten numeerinen ratkaiseminen. Volterran integraaliyhtälðt.

Gennadi Vainikko Jukka Tuomela


This page created by <Ville.Havu@hut.fi>