Last modified: Thu Apr 29 11:48:25 EEST 2010
Matematiikan ja systeemianalyysin laitos järjestää keväällä 2010 Matlab-ohjelmistoon perehdyttämiskurssin kestoltaan 10 (tai 12) tuntia 2:n päivän aikana: Matlab-kurssi Mat-1.C
Tämä luokka, Y338 on varattu
ke 19.5 klo 10.15-12, 13-16 ja
to 20.5 klo 10.15-12, 13-16.
Jos kysyntä ylittää tarjonnan, harkitaan lisäkurssi(e)n järjestämistä elokuun loppupuolella/syyskuun alkupuolella. (Harkinnassa on 24-25.8.)
Opetusluokka on Y338Opettajat: Heikki Apiola ja Eerikki Lehtinen
Kohderyhmä
Kurssi(t) on tarkoitettu kaikille Matlab-ohjelmasta kiinnostuneille oppilaille. Erityisen toivottavaa olisi, että mukaan tulisi myös ensimmäisen vuoden opiskelijoita. Lisäksi pyrimme tarjoilemaan Matlab-täydennysoppia kaipaaville sopivaa, eriytettyä puuhaa.Esitiedot
Aiempaa Matlabin tuntemusta ei edellytetä. Ensimmäisen vuoden peruskurssit riittävät matemaattiseksi pohjaksi. Erityisesti matriisien käsittelyyn tulee olla ainakin positiivinen asenne, Matlabin avulla niillä operoiminen on silkkaa nautintoa.Ohjelmoinnin suhteen esitietoja ei edellytetä, mutta yksinkertaisten ohjelmarakenteiden (for- while- ym.) käyttösuopeutta pitää olla, samoin tietysti halua oppia kirjoittamaan oikeita pikku ohjelmia Matlab-kielellä.
Käyttöjärjestelmän (Linux) suhteen tärkein on Matlabin käynnistyskomento.Suositeltavaa on jo etukäteen hiukan silmäillä alla olevia viitteitä, nopeimmin päässee juoneen viitteistä [TUT], [LYH], [EIL], jotka siis saattavat päivittyä päivittäin.
Kurssimateriaalit, viitteet
Kurssilla käytetään verkossa olevia materiaaleja, joista osa on kehittelyn alaisena. Lisäksi keräämme luokkaan Matlab-aiheista kirjallisuutta.Mathworks'n kattava dokumentaatio. Aloita vaikka "Getting started".
Kehitteillä olevia omia verkkomateriaaleja
[TUT]Apiola: Pieni Matlab-tutoriaali
Englanninkielisiä verkkoviitteitä
[LYH]Apiola-Laine:Lyhyt Matlab-opas
[EIL]Apiola: Ei niin lyhyt Matlab-opas
[BUCK] Bucknell, Matlab-help and exercises
Hauskoja, motivoivia ja hyödyllisä ovat Matlabin tekijän, Cleve Molerin verkkokirjat:
[Gock] Mark S. Gockenbach: A Practical Intro to Matlab
[Indi] University of Indiana, "getting started guide"[exm] Moler: exm - Experiments with Matlab
Suomenkielisiä kirjoja/kirjasia:
[ncm] Moler:Numerical computing with Matlab
Tätä [ncm]-kirjaa voidaan monipuolisen asiasisällön ja helpon saatavuuden takia pitää suorastaan päälähteenä.[skk] Simo Kivelä: Matlab-opas, Otatieto No 879 (vanha numerointi), klassikko v. 1991
Paras tiedossani oleva Matlab-kirja:
[ehrv] Eriksson,Hölttä, Riihimäki, Varso: Matlab 7 perusteet ja sovellukset, Otatieto 605, 2004
[hig2] Higham - Higham: Matlab Guide, Siam 2005
Miten pääsen käsiksi Matlab-ohjelmaan
Matlab on useimmilla TKK:n koneilla niin Linux kuin Windows.
Jos haluat sen omalle koneelle, niin halvin tapa on Opiskelijaversio. Sen voit ostaa Otaniemen Yliopistokirjakaupasta hintaan 80 euroa.Toinen mahdollisuus on ladata ilmainen Octave, jonka avulla voi hyvin opiskella Matlabin perusteita.
Opetustapa ja "suorittaminen"
Opetus tapahtuu tietokoneluokassa vuorovaikutteisesti, tekemällä oppien, yllä mainittujen opettajien toimiessa juontajina ja neuvojina. Kurssista annetaan sitä haluaville hyväksymismerkintä/todistus, mutta ei opintopisteitä. Hyväksyminen edellyttää läsnäoloa.
Otaniemessä huhtikuussa 2010 Heikki Apiola