Teknillinen korkeakoulu 21.12.2007
Matematiikka

Mat-1.2990 Modernin analyysin perusteet (5 op), kurssiesite / kevät 2008

Alustava kurssiesite. Aikatauluihin saattaa vielä tulla muutoksia. Kannattaa tarkistaa erityisesti tenttiajat sekä luento- ja laskarisalit vielä myöhemminkin.

Lukujärjestys (36 tuntia luentoja, 18 tuntia harjoituksia)

Luentoja on 3 x 2 tuntia viikossa tiistaisin (sali H), keskiviikkoisin (sali K) ja torstaisin (sali K) klo 14-16. Kurssi kestää 6 luento- ja laskuharjoitusviikkoa. Luennot alkavat torstaina 17.1.2008.

Laskuharjoituksia on kaksi viikossa. Laskuharjoitukset painitaan läpi kahdessa rässä; tiistaisin klo 12.15 - 14 salissa U356 perjantaisin klo 8.30-10.00 salissa H.

Harjoitukset alkavat viikkoa myöhemmin kuin luennot eli perjantaina 25.1.2008. Harjoitustehtävät julkaistaan viimeistään harjoituksia edeltävän viikon torstaina klo 17 kurssin nettisivulla http://math.tkk.fi/opetus/moda/. Tehtäviä ei jaeta paperimuodossa.

Laskuharjoituskäytäntö

Laskuharjoituksissa on viikoittain noin 9 kotona laskettavaa tehtävää. Lisäksi saattaa olla demotehtäviä, joista ei jaeta pisteitä. Kotona laskettavista tehtävistä saa pisteitä, kun ne merkitsee laskuharjoituksissa listaan ja on valmis esittämään ratkaisunsa taululla. Laskuharjoituksista saa hyvityspisteitä korkeintaan noin 1/6 välikokeiden pistemäärästä. Tarkka hyvityskaava ilmoitetaan myöhemmin.

Sisältö

Kurssilla käsitellään analyysin peruskäsitteitä ja -menetelmiä ja luodaan pohja myöhempiä matematiikan opintoja varten. Käsiteltäviin asioihin kuuluvat mm. topologiset peruskäsitteet metrisissä avaruuksissa, jatkuvuus, mitta- ja integrointiteorian alkeet sekä suppenemislauseita. Tarkempi sisältö selviää kurssin aikana. Sisältö muuttuu hieman aiemmista vuosista.

Oppimateriaali

Käsinkirjoitetut luentomuistiinpanot tulevat luentoviikon lopulla saataville kurssin www-sivulle. Luentomuistiinpanot kattavat kurssin asiat - kirjaa ei siis ole pakko hankkia.

Kurssin asiat löytyvät esimerkiksi kirjasta Gariepy & Ziemer : Modern Real Analysis, 1995 PWS Publishing Company, jota on Matematiikan laitoksen kirjastossa 2 kappaletta kurssikirjakokoelmassa (siis ei-lainattavissa kirjoissa). Myös kirjasta Rudin: Principles of Mathematical Analysis, 1976 McGraw-Hill Book Co. voi olla iloa soveltuvin osin. Molemmissa kirjoissa on kuitenkin asiaa reilusti yli kurssilla käsiteltävän kokonaisuuden, eikä kumpaakaan teosta seurata tarkasti.

Harjoitustehtävien ratkaisut julkaistaan kurssin nettisivulla.

Suorittaminen

Välikokeet järjestetään seuraavasti Harjoitusten tekeminen ei ole pakollista tänä vuonna vaikkakin hyvin suositeltavaa. Arvosana määräytyy välikoepisteiden ja harjoituksista saatavien pisteiden yhteismäärän mukaan.

Toukokuun tenttikaudella perjantaina 9.5.2008 klo 13 - 16 pidetään tentti. Tentissä harjoituspisteillä ei ole merkitystä.

Toukokuun tentin yhteydessä on mahdollista uusia jompikumpi välikoe siten, että maksimipistemäärä on kuitenkin vain 18 pistettä. (Tentti ja välikokeiden uusinnat ovat samassa paperissa, eli tenttitilaisuudessa voi vielä päättää, suorittaako tentin vai välikokeen.) Hyvästä syystä (esim. sairaus lääkärintodistuksella) on mahdollista uusia tentin yhteydessä kokonaan jompikumpi välikoe. Tästä on sovittava luennoitsijan kanssa etukäteen. Tenttiin ja välikokeiden uusintaan ilmoittautuminen WebTopilla.

Opettajat

Luennot pitää Ville Turunen.

Kurssin assistentti on Pekka Tietäväinen.

Tiedotus

Kurssin asioista tiedotetaan luentojen ja laskuharjoitusten lisäksi kurssin www-sivulla http://math.tkk.fi/opetus/moda/.

Ilmoittautuminen

Johtuen lukuisista vaikeuksista nettipohjaisen ilmoittautumisen kanssa ilmoittautuminen tehdään sähköpostitse osoitteeseen pekka.tietavainen"miumau"tkk.fi. Laittaisitteko ystävällisesti aiheeksi Moda-ilmo ja itse viestiin opikelijanumeronne ja nimenne. Kiitoksia kärsivällisyydestä!
Huom! Jos haluat suorittaa kurssin välikokeilla, ilmoittaudu kurssille lukukauden alussa. Erillistä välikoeilmoittautumista ei ole. Jos huomaat unohtaneesi ilmoittautua kurssille ajoissa, ota yhteyttä assistenttiin mahdollisimman nopeasti ja ilmoita nimesi ja opiskelijanumerosi.

Pekka Tietavainen
Last modified: Fri Dec 21 11:20:12 EET 2007